Slovní hodiny

Neboli anglicky Word Clock, když už zobrazují čas v angličtině. Také je lze pod tímto názvem snadno dohledat na internetu v mnoha provedeních.

Proč jsem se po opravdu dlouhé době vrhl na tento vlastně zbytečný projekt? Čistě pro radost! I když motivů bylo více. Jednak mi na tento nápad před lety přivedl sousedův synek a už tehdy mi zaujal s tím, že jsem se rozhodl hodiny postavit co obvodově nejjednodušeji.  Pak jsem narazil na RGB LED s integrovanými řadiči a bylo jasné, že je to správná cesta. Ale posledním impulsem byla potřeba vyzkoušet něco smysluplného vyrobit na znovuzrozeném Tronu, který jsem se rozhodl v prosinci 2016 prodat. Detaily nabídky v článku.

Na internetu je takových hodin plno. Ať profesionální za nemalé peníze, například od firmy QLOCKTWO, která nabízí nepřeberné množství modelů a velikostí až po amatérské konstrukce nebo i stavebnice jako například Clock Three, nebo třeba rozsáhlý Chronogram2.

Ty nejjednodušší amatérské konstrukce rozsvěcují celá slova, například tvořená pásky LED, většinou se ale jedná o matici LED ať jednobarevných, nebo nověji RGB.

Já se rozhodl jít cestou co nejsnadnějšího obvodového zapojení a veškerou logiku svěřit jednočipu. V šuplíku mi už dva roky ležel u Aliexpresu koupený LED pásek se 160 RGB WS2801 diodami, pořízený za 46 USD. Jeho řízení pomocí dvou vodičů je nesmírně snadné a pomocí existujících knihoven se pásek ovládá během pár minut třeba na Arduinu.

Největší výzva, tak to tak u podobných projektů bývá, je mechanická konstrukce. Autoři většinou pro matici LED použijí veliký plošný spoj, kam se kromě matice LED vejdou i ostatní součástky. Odstínění LED se většinou dělá pomocí mřížky z plastu nebo překližky.  Já se rozhodl jít pro mne co nejsnazší cestou a zároveň ozkoušet jak funguje Tron po repasu. Rozměřit a nakreslit co se bude frézovat mi zabralo nějaký čas, ale vidět jak se krásně celá konstrukce řeže a zapadá do sebe, byla velká radost.

Konstrukce sestávala z těchto vrstev

  1. Vrstva: dřevotříska 12mm, vyfrézované kapsy pro kabely
  2. Vrstva: dřevotříska 12mm, vyfrézované stínicí boxy a drážky pro kabely
  3. Vrstva: Plexisklo nastříkané na černo, vyfrézovaná písmena

 

Takhle začala výroba

Vyřezaná 2.vrstva, zbývá vyloupat přebytečný material.

Na 1.vrstvu nalepíme nastříhané pásky a proletujeme do řady

Do černou barvou nastříkaného plexiskla frézuji písmena. Při pokusném řezu byl výsledek výborný.

Jenže teď jsem koupil celý plát plexiskla a na něm barva nedrží a loupe se. V úvaze je podložit ji přípravkem na plast, který jsem koupil a frézovat nový díl.  Nakonec požádám známého o vyřezání písmen do černé fólie a tu lepím na sklo. Uvidíme, co se osvědčí.

Porovnání svědčí pro folii a sklo, ještě jak budou tenčí písmena svítit

Masku jsem ještě natřel na bílo a také rámeček.

A to je finální produkt, zatím bez elektroniky a nesešroubovaný

Elektronika je ultra jednoduchá. Jako řídící jednotku jsem použil Arduino Nano, Pro RTC koupený modul DS3231 a teplotu měřím pomocí onewire teplotního čidla DS18B.  Na vstupu jednočipu jsou ještě připojená dvě tlačítka a fotoodpor. Hodiny zobrazují čas po minutě, navíc v každou minutu zobrazí digitálně venkovní teplotu a jas je řízen podle intenzity světla v místnosti. Takto v noci display zbytečně nezáří a a naopak za slunečního dne jsou krásně čitelná písmena.

Tlačítka jsou zatím využita jen pro ladící účely, kdy zobrazuji intenzitu světla a nebo pouští barevnu hudbu.

Protože jsou hodiny jen 12 hodinové, tak se barva textu liší dopoledne a odpoledne. Stejně tak se liší barva číslic teploty. Záporná je modrá, kladná červená. Pokud je teplota jednomístná, tak se přidává znaménko. Několk obrázků následuje.

One thought on “Slovní hodiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *